STARBOR

CELULOZNA TERMOVUNA

ŠTA JE STARBOR?

Starbor, proizveden tehnikom impregniranja recikliranog tercijarnog papira pulpe solima bora, je materijal za toplotnu, zvučnu i protivpožarnu izolaciju. To je prirodan materijal i ne sadrži kancerogene materije koji štiti od letnjih vrućina i zimske hladnoće. Ne izaziva plamen, otporan je na vatru, ne kaplje, ne emituje štetne gasove, sprečava pojavu vlage i buđi. Svojom vlaknastom strukturom pruža vrhunsku
apsorpiciju zvuka. Dugotrajan je materijal i ne propada tokom vremena, poprima svoj oblik u oblasti primene i tako sprečava stvaranje toplotnih i zvučnih mostova čime obezbeđuje potpunu izolaciju.
Toplotna izolacija sa Starborom
Starbor je izuzetan termoizolacioni materijal, koji svojom jedinstvenošću zauzima odgovarajući oblik u oblasti primene. U Starbor-ovim TSE eksperimentima, koeficijent toplotne provodljivosti je izmeren kao 0,039 V/mK. Ovaj materijal pruža velike pogodnosti, jedna od njih je ta što se njegovom primenom obezbeđuje lakše zagrevanje (ili hlađenje) objekta i time čuva toplotne gubitke. Održava temperaturu
vazduha unutar objekta i ne dozvoljava prodor toplog vazduha leti (hladnog vazduha zimi). Upotrebom ovog izolacionog materijala, obezbeđuje se velika ušteda energije, a samim tim sačuvanje prirode i naše okoline. Posedovanjem toplotne izolacije objekta, potpuno efikasno i kvalitetno obezbeđujemo prijatne uslove života i smanjenje troškova energije upotrebljene za grejanje (hlađenje) objekta.

Zvučna izolacija sa Starborom
Zvučni talasi putuju dok se ne sudare sa površinom. Ako je površina sa kojom se sudare tvrda, zvučni talas dobija snagu i povećava njen intenzitet. Starbor je nepravilne, vlaknaste i meke teksture i zbog toga odlično apsorbuje zvučne talase. Važnost zvučne izolacije se kod nas povećava i postaje neizostavni deo naših životnih prostora. Blokatori zvuka imaju za cilj da potpuno blokiraju prolaz visoke buke iz bilo koje oblasti i spreče je da dođe unutra ili napolju. Starbor je odličan za zvučnu izolaciju u mnogim javnim prostorima, bioskopima, pozorištima, muzičkim studijima, liftovima itd. Ovaj materijal vam pruža najbolji kvalitet zvučne izolacije čime ćete se osloboditi mnogih spoljih faktora i obezbediti
miran životni prostor.

Vatrootpornost Starbora
U određivanju požarnog standarda izolacionog proizvoda, paljenje materijala, širenje plamena, emitovanje toplote, emitovanje dima i toksičnost su najvažniji kriterijumi u smislu „Bezbednosti od požara“ sve njih treba posmatrati kao celinu. U tom kontekstu, Starbor stvara sićušne kristale na nano nivou unutar sebe koje prave minerali rude bor ubrizgani u njega. Ovi sitni kristali odbijaju svaki plamen.
Iako ova karakteristika Starbor-a sprečava napredovanje plamena, ona takođe sprečava i emitovanje emisije gasa za gušenje i stvaranje kapljica. Prema TSE normama, Starbor ima B1 razred u klasi protivpožarne izolacije.

 

Oblasti primene Starbora

Izolacioni materijal Starbor može se koristiti u bilo kojoj oblasti gde je potrebna izolacija.
Izolacija krova je jedna od glavnih oblasti upotrebe. Primenjuje se ispod kompozita (betopan, gipsane ploče itd.) u unutrašnjoj i spoljašnjoj izolaciji. Za podrume se mogu napraviti spušteni plafoni. Može da se primenjuje kao unutrašnja zidna pregrada u bioskopima, konferencijskim i svadbenim salama, muzičkim studijima, hotelima kao i u svim objektima sa potrebom za zvučnom izolacijom.
Koristi se za toplotno – zvučnu i protivpožarnu izolaciju u industrijskim zonama, fabrikama, hladnjačama kao i u mnogim drugim oblastima.